ВОНРЕДНО ПРЕДИЗБОРНО ИЗДАНИЕ 

 

 

Сотир Гроздановски-Македонски

КОАЛИЦИЈА НА ВМРО-ДПМНЕ И МАКЕДОНСКИТЕ ПАРТИИ - СПАС ЗА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

 

 

12 јули 2020

Сите комбинаторики за формирање нова македонска влада со задолжително учество на албанскиот политички блок се штетни по опстојот на Македонија и Македонците.

Нивните закани   со војна ако не им се исполнат желбите да добијат се' што ќе посакаат за своите гласови се дел од нечесната и непријателска политика спрема Република Македонија и нејзината безбедност. Затоа секоја соработка со терористи и непријатели, се смета за  велепредавство исто како и купување на албански гласови за партиски и лични интереси со кои се служат двете партии, СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ. 

Досегашните искуства со тој политички експеримент ни посведочија дека албанските интереси во Македонија немаат допирни точки со македонските, што ни докажува  дека волкот се' ќе промени, ама табиетот никогаш.

Нивната лојалност спрема македонската држава е занемарлива и застрашувачки ниска,   па сепак, македонските водечки политички партии  на чуден начин  својата моќ ја темелат врз сојуз со нив. Едно агресивно малцинство без трунка респект спрема народот и државата која и покрај сите злосторства во текот на изминатите децении им подаде рака и им овозможи да се цивилизира и школува  за полесно да се интегрира во македонското општество и придонесува во развојот на заедничката држава, за сигурно тоа не го заслужува. 

И нивното засилено инфилтрирање  во најчувствителните институции на државата и органите на безбедноста се покажа погубно за македонските национални интереси. Што тоа значи? Па значи тоа, дека одбраната на Република Македонија  е ставена во рацете на повампирените УЧКИ вооружени со македонско оружје за војна, со која секојдневно ни се закануваат.  

Иако нивните  права им се гарантирани со  меѓународни и домашни правни акти,  постојаните барања за додатни привилегии ги надминуваат сите меѓународни  стандарди. Таквите политички привилегии на едно малцинство и неговото издигање над сите други во земјата, не е во склад со принципите на еднаквоста. Специјално кога се земе во обsир нивната брутална и неочекувана агресија  против Македонија и македонскиот народ 2001 година и подоцна. Таквиот привилегиран третмант  само ги охрабрува, заканите полесно и несметано да ги реализираат.

Македонците, како и сите соседни народи, тежат кон зачувување на својата татковина како национална и унитарна држава со гарантирани права за малцинствата спрема сите меѓународни правила и хуманитарни стандарди. И покрај тоа, интересите на Албанците, пак, се дијаметрално спротивни. Нив баш им се фучка за Македонија, нејзината безбедност и економскиот развој. Тие се борат за реализација на нивната опсесија, Голема Албанија, која може лесно да ги однесе нив, сите заедно, по ѓаволот и пеколот кој нам ни го подготвуваат.

Албанците во Македонија се малцинство, кое претендира да е конститутивен народ, рамен со Македонците, кои во овие неверства, злосторства и велепредавства придонесе, заедно со криминалецот Заев Македонија да се трансформира од национална држава во територија за продавање. Го изгуби своето вековно име Македонија, историското и културно наследство а доби ново,  политичко,    во која Македонците се идентификувани како граѓани на Северна Македонија означени со четири коси цртички (////)... Па така, приматот во македонската држава го задржаа Албанците, благодарејќи им на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, кои да ги заситат  личните и партиските апетити за власт по секоја цена, наместо со својот народ, коалицираат со нив. Со нив кои претставуваат Тројански коњ во македонската држава,  и латентна опасност за последново парче македонска земја.

Зарем во таква државна творба сакаме да живееме после следниве парламентарни избори? Тоа ли ќе бидат нашите придобивки од влезот во НАТО и евентуално некогаш во Европската унија со која СДСМ и Зоран Заев  оперираат во нивните криминални предизборни блебетења, уверувајќи ги неинформираните и изгладнети граѓани  дека тие биле наши стратегиски цели кои  Македонија ќе ја трансформирале во супер економија без личен вложен труд? Тоа ли ни е целта да живееме како скап социјален европски случај? И тоа благодарејќи му на велепредавствата на СДСМ и  ноторниот лажливец и продавач на магла со што ги храни младите, ама и постарите македонски граѓани, Зоран Заев? 

Сите малцинства си имаат свои национални матични држави кои берат гајле за нивните додатни права и специјални потреби.  Македонците сето тоа со договорите од Преспа, Софија и Тиранските спогодби  го изгубија, дури, и правото да се нарекуваат Македонци во својата сопствена македонска држава, а за идентификација на  нацијата добија четири коси цртички, ( //// ). Такво национално понижување го нема доживеано ниту еден друг народ во светот, зошто немаат таков лидер каков што има Македонија, кој со подршка на дел од Македонците се' уште пали и пустоши низ македонската земја, без никаков отпор. Пали и пустоши и со гордост ги замајува своите следбеници во исправноста на се' што постигнал во изминатите три години како "храбар" лидер, кои може се' да направи, па дури и државата да ја продаде заедно со  населението за да си ја спаси својата кожа од правдата, која неминовно ќе завладее, наскоро, и  во Република Македонија.

Па мој народе, и покрај сите злосторства над државата и народот, овој фашист успева да бере ракоплескања и поени од своите заслепени и корумпирани следбеници, бесрамно, притоа, барајќи реизбор, за да ја завршел недовршената работа: исчезнување на Македонија заедно со сите Македонци било каде и да се!? Зарем тоа навистина ни е потребно и со радост го очекуваме од СДСМ, Зоран Заев и неговата фашизоидна дружина?

Во тој случај навистина не ја заслужуваме македонската држава која ни ја создадоа од пепелта на вековите нашите неброени и вистински храбри Македонци, чии коски и крв се посеани на секаде низ ова мало, али убаво парче македонска земја околу кое ги кршат копјата соседите и цела Меѓународна заедница! 

И за крај, ево каде стојат и денес двата македонски фамозни лидери, Зоран Заев и Христијан Мицкоски, кога се работи  за иднината на Република Македонија.  Впрочем одамна ни беше  се' познато, но живеевме во надеж дека  ќе се случи некое чудо и ќе си ја извлечкаме Македонија од канџите на Зоран Заев и СДСМ. 

Ево, овој злостор, како го разбира патриотизмот: "Патриот е тој што ги крева платите и пензиите и што ја враќа среќата кај нашите граѓани. Патриот е тој што подава рака еден на друг. Тој што го крева економскиот стандард. Тој што отвори 64.000 работни места и даде 300 отсто поголема социјална помош, згрижи 12.000 стечајци, што ги укина квотите за лекови и што за 40 отсто ја качи платата на лекарите. Патриот е тој што се БОРИ ЗА СВОЈОТ НАРОД без оглед на се'".

Со овие атрактивни зборови Зоран Заев им се обрати на своите следбеници на митингот во Чаир на 5 јули 2020, уверувајќи ги  дека неговата мисија не е завршена и дека сме чекореле кон уште посветла иднина, спрема нивниот изборен слоган : НИЕ МОЖЕМЕ! 

Па убаво замислено и речено, ама заборави само едно, да ни открие  како се нарекува оној кој ја продаде својата сопствена држава, се одрекна од Македонците во соседните земји и во далечниот свет, и и' го смени вековното име од Македонија, во Северна Македонија.

Потоа, му го продаде идентитетот на Македонците и од нација ги трансформира во обични граѓани  евидентирани  со четири цртички (////),  без право да го користат името Македонија дома и било каде надвор од земјата.

Можеме ли ние да изнајдеме соодветно име за овој скот?

Има ли збор и казна за некој како овој неук и злочест примитивец кој сопствениот народ и држава ги обвинува дека му ја краделе историјата на светот?

На која историја мислиш бре ти избезумено човечулче? Си прочитал ли барем нешто за историјата на македонскиот народ па да бидеш барем толку умен да не сееш глупости по светот? И уште се расфрлуваш со разни небулози за држава еднаква за сите, за твојот мултиетнички народ, и  дека твојата работа уште не била довршена! Па, нека, ако има уште некои изветреани како тебе, нека ти го дадат својот глас да ја довршиш работата за која еден ден можеш и да висиш на некоја сува гранка.

Но, не смееме да го игнорираме и Христијан Мицкоски, вистински "Патриот" и мудар лидер на ВМРО-ДПМНЕ, кој на своите катадневни конференции со македонските, верувам, и некои странски новинари постојано зборува за економски развој и поарно живеење од ова денес под диктаторскиот режим на Зоран Заев, во чие  создавање и самиот активно  и скришум зад грбот на своите членови  работеше против македонските национални интереси. И покрај сето тоа, тој бесрамно бара глас повеќе од Албанците да создаде коалиција, само не од својот сопствен народ, ветувајќи им се' што ќе побараат. Како Македонија да е негова приватна селска бакалница.

На 10 јули 2020 година  зборувајќи на Телма ТВ, Христијан Мицкоски повеќето време го истроши околу новите аудио бомби кои го иритираат, ама нивната разрешница ќе била од кога ќе завршеле изборите. Тогаш, како нов премиер на новата македонска влада ќе се погрижел за сите инволвирани во овие недозволени дејности со зли намери.

Ама тоа не е најважното што ни го соопшти, барајќи глас повеќе за да ја освои власта во Македонија. Прво, Мицкоски изјави дека главна интенција во политичкиот дел на владата чиј претседател ќе бидел тој, е да се отворел Уставот и со измените, "сите да се нарекуваат Македонци, а потоа да се изјаснуваат според етничката припадност". За таа негова намера тврдел дека добил согласност од оние Албанци што присуствувале на граѓанските трибини што ги организира ВМРО-ДПМНЕ.

Но сепак заборави да ни дообјасни за која Македонија зборува и за кои Македонци,  кога во Северна Македонија официјално Македонците се избришани и наместо нив постојат четири коси цртички (////). А што се однесува до новото име на државата вели  дека би бил лицемер, ако не ја признавал реалноста, затоа што министер од нивната партија учествувал во Владата која го носи новото име. Но, сепак додава, ќе работел на подобрување на договорите со Грција и Бугарија, затоа, како што вели, "мое основно демократско право е да ја сменам реалноста на договорите"!? - и со тоа завршува кутриот Мицкоски!

Мицкоски, како известува независен.мк, немал јасен одговор со која од албанските партии би правел коалициска влада, кога сите се апсолутно против чепкање на двата договори (а што е со двојазичноста и тнт м.з.) и изјавил само дека "ќе седнеме со партиите на Албанците да разговараме за владеење на правната држава во целата држава".

Па, ашколсум ефенди Мицкоски. На крајот на краевите си го отвори срцето и ја потврди вистината дека вие не сте човекот кој е подготвен да ја измени ситуацијата во земјата и поништи сите штетни договори кои и понатака водат кон потполно исчезнување на Република Македонија. Вас ве интересира само власта и нејзините привилегии!

Ако ова  членовите на ВМРО-ДПМНЕ го знаат, а сигурно и од порано го знаат дека е така,  и понатака ги подржуваат неговите криминални политики и не подготвеност заедно со македонските политички партии да направи коалиција и тргни во сериозна борба за спас на Република Македонија, во тој случај и тие се негови соучесници и велепредавници, со кој белег ќе живеат до крај на  нивните животи.

Па мој народе, знаете ли дека овие последни неколку денови се одлучни за судбината на нашата едина татковина, Македонија? Дали знаете дека се' зависи од вашата одлука  на кого ќе му ги дадете вашите скапоцени гласови за во улога на претседател на идната македонска Влада се заложи да ја извлечка Републиката од амбисот во кој не турна СДСМ и Зоран Заев со активна подршка на ВМРО-ДПМНЕ?

Ако сето тоа го знаете и веќе сте одлучиле на 15 јули 2020 година да го наградите некој од сегашните нестабилни лидери на големите политички играчи во Република Македонија, сепак, немојте да ги заборавите таканаречените "мали" македонски политички субјекти, зошто само тие се едина вистинска одбрана на македонските национални интереси и нашата безбедност од внатрешни и надворешни непријатели.

Немојте да ги повторуваме истите грешки од изминатите триесетина години од нашата независност и ги бираме истите предавници од кои никогаш аир не  видовме, ама затоа ја изгубивме државата и идентитетот наш македонски, граден со векови и реки крв од телата на нашите најдобри ќерки и синови.

Немојте да си дозволиме срамотно самоубојство и сигурно исчезнување од светското семејство на слободните народи. Да самоволно  постанеме номадско племе без  место за продолжување на славниот македонски род. 

Затоа, мудро е да ја следиме старата  изрека:  верувај во себе и во своето магаре, ако сакаш да бидеш слободен и безбеден во сопствената   држава или во спротивно безимен роб во некои белосветски сојузи и организации,  со неизвесна иднина!

За секогаш Ваш Сотир!

Александар Николоски

СЕМЕЈСТВОТО ЗАЕВИ ПОЧНАЛО ДА ГО ТРАНСФЕРИРА КАПИТАЛОТ ВО БУГАРИЈА... 

 

Носителот на листа во изборната единица 4 и потпретседател на ВМРО-ДПМНЕ Александар Николоски,  на средбата со граѓаните на општина Прилеп, посочи дека семејството Заеви формирале 5 фирми во соседна Бугарија, посочувајќи дека се уште нема одговор за ова од Заев и СДСМ, бидејќи како што рече тој нема никаков одговор, а нема, затоа што ја кажав вистината.

Денес утрово злегов на прес конференција, на која што до овој момент нема никаков одговор, а нема затоа што ја кажав вистината семејството Заеви формирало вкупно 5 фирми во Петрич, соседна Бугарија и почнале да го трансферираат капиталот од овдека. Почнале фирмите кои што ги имаат овде, да ги префрлуваат таму. Тие се подготвуваат или за поделба или за бегство, зависи од исходот на изборите. Јас мислам дека се подготвуваат за второто, а ние нема да им дозволиме да избегаат затоа што правдата ќе ги стигне веднаш, вели Николоски.

Николоски ја побара подршката од граѓаните на општина Прилеп, нагласувајќи дека овие избори се многу важни и е потребна огромна референдумска излезност, односно како што рече тој потребна е голема разлика за да има голема победа за ВМРО-ДПМНЕ се со цел зачувување на Македонија.

Потребно ни е на 15 јули да имаме огромна референдумска излезност. Потребно ни е да излезе секој еден од вас, да ги поканите вашите роднини, пријатели, комшии сите кои што ги познавате да излезат и да гласаат.

Потребна ни е референдумска излезност. Потребно ни е во Прилеп да имаме 75, 80% излезност за да е разликата голема. За да е победата голема, за да ја зачуваме Македонија ВАКВА КАКВА ШТО ЈА ПОЗНАВАМЕ, и да ја поправиме по темелите по кои што е удрена во моментот.

Ве замолувам на масовна излезност, тоа е клучно за овие избори, суштинската разлика помеѓу нас и СДСМ е што СДСМ сака ниска излезност за некој друг да одлучува за вас. А ние сакама вие да одлучите која ќе е иднината на Македонија, рече Николоски.

Збор два за иднината. Не можам и нема да ветам чуда, но ќе работиме да е многу подобро од ова што го гледаме деновиве. Првата работа што ќе ја направиме, првиот закон кое што ќе го усвои македонското Собрание со мнозинство од ВМРО-ДПМНЕ ќе биде закон за забрана на увоз на тутун пред да се откупи целокупниот домашен тутун, за никој да не ви ја цица маката и да не ви го јаде трудот. Плата под 3.500 нето или под 5.500 евра бруто во Тутунски комбинат нема да има. Кој сака и кој му чини да работи, има да работи и да зема плата како и обичниот народ и обичниот свет.

Понатаму, реализација на автопатското решение Градско, покрај Кавадарци, прилеп, Битола, грчка граница. Ова е за мене најзначајниот стратешки проект за Македонија и за македонштината. Ние мора да ја отвориме Централна Македонија инфраструктурно, за дополнително тука да се развива стопанството, за да се отворат работни места, за да го задржиме македонскиот супстрат во Централна Македонија кој што е клучен за опстојот на Македонија и затоа ќе го реализираме овој проект, порача Николоски.

https://denesen.mk

 

ОД МАКЕДОНСКОТО ПОЕТСКО ТВОРЕШТВО

 

КОЧО РАЦИН

 

ПРОШТЕВАЊЕ
(На печалбарите)

Не ли ти кажав, не ли ти кажав,
не ли ти реков на проштевање?
Ич не ме чекај, ич не ме пекај
Белград е ламња, во Белград ја роб
снага по туѓи палати оставам,
снага во усти несити клавам,
и дома-дома не ќе се вратам, не ќе ги пијам очите твои
не ќе ја галам снагата твоја-
далеку негде сувата рака
по тебе, Вело, пустата мака
пуста ќе остане...
Знам оти гердан веќе не нижеш,
знам оти чеиз и ти не везеш,
знам, Вело, пусто остана сичко-
не ли си и ти аргатка клета?
Тутуни садиш, тутуни нижеш,
тутун таговно у монопол редиш,
не споменуваш и ем се жалиш
денови-крепи тешки си редиш-
Величко, мори, другачко златна!
Но почуј, Вело, Што ќе ти кажам!
Не ми се, Вело, жали и клети!
Подигни очи-очи засвети
онија очи, што душа горат!
Тој што ни, Вело, однесе сичко-
тој ни остави од темно темен
веков за мака-но и за борба.
Има на овој свет како нас многу!
Има ги, има-мачат се, копат,
копачи копат и тунел дупат.
И има, има-радост голема
радост длабока во темнината:
да светиш, Вело, жар да се стопиш-
во борба гроб ти душа не зема!
*********
Кочо Рацин

 

ВИДЕОТЕКА-VIDEOTEKA

EVERGRINI

Kind regards: Sotir Grozdanovski-Makedonski

Број 298, 12 јули 2020