ДОБРЕ ДОЈДОВТЕ, КОГА ЌЕ СИ ОДИТЕ?

 

 

Сотир Гроздановски-Македонски

 ГОСТИ ОД ПЛАНЕТАТА НА МАЈМУНИТЕ

30 јуни 2016

 

Дарвиновата теорија за развојот на животот од најниска  во посовршена врста како да го губи тлото под  нозете. Под притисок на разни други развојни теории за постанокот на животот на Земјата,    во науката се внесуваат елементи спротивни на Дарвинизмот, а поблиски до  теоријата на креацијата.  Како резултат на таквите гледишта, во некои општества има тенденции за паралелно изучување на наставни програми од двете диаметрално спротивни теории. Секако дека има оправдани противења на таквите тенденции, особено од страната на самите студенти, сметајќи го таквиот пристап кон образованието како парадокс и не прифатлив. 

Но и ако тоа не е случај на секаде и со секое општество, денес во "модерниов свет", заразен  со разни "шарени револуции", невладини организации, како "исправувачи" на општествата заедно со  разни подгрупи на "левичарски, десничарски, средни, близу леви или десни и оние непрепознатливи до вчера", сите со насилни и налудничави особини, се е можно. 

Од неодамна во Македонија, особено  со појавата на "шарената револуција", како производ на дел од "кремот" на  културната и образовната интелигенција, одеднаш се појавија по улиците (прво во главниот град Скопје, а после и во многу други македонски градови), чудни и дотогаш не вообичаено "креирани" суштества слични на луѓе, ама различни по нивното однесување во јавниот простор со се' што ќе видат подруго од она што го имале во својата поранешна животна средина. На обичниот македонски граѓанин му се чини како овие  суштества да  дошле од некоја друга планета. Од некоја планета, каде живеат мајмуни, а не луѓе како нив.

"Нема правда нема мир", "нема правда неме мир" и "оставка" па после некои неразбирливи гласови за нешто слично, громогласно излегуваат од нивните утроби, при тоа држејќи во рацете  некои   детски играчки за   фарбање на плочниците, спомениците и фасадите.

Од силните диви покрети и неартикулирани викотници се тресат прозорците на уличните згради и на крај приметувате дека овие чудни креации не се луѓе, кои ги познавате од катадневниот мирен живот, туку некои дојденци од некаде, каде никогаш ваша нога не стапнала, ниту пак сака некогаш да стапне.

Гледка, која е за жалење и чудење,  а не за следење од луѓе, кои имаат и најмалку самопочитување и трунка цивилизациска култура, во себе си.

Овие "новодоиденци" на македонските мирни, цивилизирани, древни простори, со вредни луѓе, и ако не смееме да ја генерализираме и таа човекова особина, со својата нечувена и невидена агресија и неприлагодливост на цивилизиран, семеен, човекољубив живот и соживот со другите граѓани, веќе сплотени со староседелците,   повеќе месеци настојуваат да ја изменат географската, општествената но и културната слика на Македонија. 

Чудно, но вистинито,  овие  "дојденци" успеа да постигнат и некој позитивен впечаток кај дел од домицилното население и разбирање за нивните барања, меѓутоа, не за долго. Не за долго, од кога ги сватија нивните лоши намери и нивната крајна цел : - разнебитување на македонската држава во полза на надворешни душмани,  чии платеници се' и тие за кои активно работаат.

Начинот со кои ја започнаа борбата против власта, заправо прерасна во  вандалска работа и планско уништување на народниот имот, вклучувајќи ги прекрасните споменици на македонските херои и другите заслужни луѓе за она, што македонскиот народ го има денес.  Уништувањето на идентитетот на Македонија и на македонскиот народ не е борба против "ненародната" власт на ВМРО-ДПМНЕ и на Никола Груевски. Тоа е отворена војна против Македонија и против сите граѓани на Македонија.  

Спротивно на Дарвиновата теорија, сепак, некои од  луѓето постанаа "мајмуни" и ги попримија сите "мајмунски" вредности: - размислувањата, јазикот, неартикулираните викотници и дивеењето барајќи МИР И ПРАВДА И ЛЕБ ПРЕКУ ПОГАЧА, при тоа бегајќи,  како ѓаволот од темјанот, кога треба да се оди на парламентарни избори за да го добијат тоа, што го бараат : - држава и власт без избори со некоја си техничка влада, која би била инструмент на надворешните фактори за лесно разнебитување на македонската држава и обезличување на македонскиот народ.

Нивното задолжение  во оваа валкана борба за "власт" е'  уништување на државниот имот и постигнување општо народно незадоволство, со кое сметаат странските "пријатели" на Македонија, а после е нивна работа, како ќе не докусурат. Но, изгледа плановите на надворешните демони не се реализираат   како треба. Ако мајмунот имал развиен мозок како и човекот, не би бил мајмун. Така и резултатите на "македонските мајмуни" не можат да бидат  подруги, освен мајмунски. 

Секоја неуспешна акција им носи додатни разочарувања и незадоволства. Дури  и нивниот физички изглед поприма деформации.  Лицата им постануваат искривени, очите неприродно шараат околу наоколу барајќи одобрување од малубројните  сеир гледачи....... а поминувачите ги гледаат со омраза, вртење на главите и со чудење си заминуваат.

"Шарената револуција" во Македонија постана заеднички бумеранг и срамота за СДСМ,  "Протестирам", "Хелшинскиот одбор за човекови права" за Македонија, така наречените "Левичарски" странки и некои женски галамџии и "антифашисти".

Женската група на "другарката"  Ирена Стеријовска, декларирана "антифашисткиња", е посебен случај. Нивното однесување спрема органите на безбедноста е скандалозно и без преседан во Македонија. Тоа е самопонижување и за жалење.

Таа не дореченост на природата, во нашиов случај, е уште пострашна, зошто нивното насилство не бира ниту средства, ниту  објекти за напаѓање. Најмногу проблеми со нив имаат органите на безбедноста: - полицијата.

Младите полицајци пред нивните дивјачки напади стојат збунети и незнаат како да реагираат. Или да ги третираат како вистински луѓе, па да предизвикаат судир на браќа и сестри со браќа и сестри и да им дадат повод на нашите "вистински партнери и пријатели" за интервенција, или пак како мајмуни избегани од зоолошка градина, па да одговараат пред законот за заштита на животните.

That's the question! - што би рекол славниот Вилиам Шекспир.

Промената на светот од членка на планетата Земја, каде припаѓа и Македонија, во планета на "мајмуни", овие новодоиденци ја прават на чуден и само свој својствен начин: - со бришење на националните историски, културно - идентитетски карактеристики  на домицилното население.

Чинејќи го тоа, "дојденците" не "збогатуваат" со вредностите на  "новиот светски поредок", кои ни доваѓа од планетата на "маjмуните". 

Како да се ослободиме од оваа напаст што ја изневери дури и дарвиновата еволуција, па од првобитни какви такви луѓе некои постанаа "маjмуни" и кого да го прашаме за чаре, е нашето последно прашање. 

Ако некој знае КАКО, откако ќе го прочита текстов, кој е сосема добронамерен и го сподели со своите пријатели, нека ни се јави.

Ќе му бидеме благодарни!

 За секогаш Ваш, Сотир! 

Дарвин кога бил мајмун, па постанал научник, за разлика на нашите научници, кои постанаа мајмуни со "шарената револуција", барајќи преку лебот погача.

Примерок од планетата на мајмуните!

 

ВИДЕОТЕКА - VIDEOTEKA

Kind regards : Sotir Grozdanovski - Makedonski

Број 16 (30 јуни 2016)