Пишува Сотир Гроздановски

 Сотир Гроздановски-Македонски

 ГРАЃАНСКА НЕПОСЛУШНОСТ ЗА СЛОБОДА И ПРАВДА ИЛИ РАЗНЕБИТУВАЊЕ НА ПРАВНАТА ДРЖАВА МАКЕДОНИЈА

**************

 

 Инвентивноста е дел од човековото вечно истражување и менување на животната средина. Незадоволството, пак,  е инструмент за подобрување и подигнување на успесите на повисоко рамниште, до некое совршенство, во склад со животните потреби. Достигнатата рамнотежа на потребите со можностите, пак, е целта која секое општество си ја поставува во својот развој за одреден временски период. Сето тоа е развојна Програма на власта  и обвеза, дека она што како избрани   претставници му го ветиле  на народот, при преземањето на  власта во државата дека ќе го извршат, го потврдуваат со свечена заклетва, во Народното Собрание.

Како што се луѓето далеку од совршенството, а потребите уште подалеку од можностите, резултатите се секогаш такви, какви се. Сите не се задоволни со она што го добиваат од власта која ја избрале. Некои очекуваат многу, па добиваат и повеќе, а некои други очекуваат нешто, а добиваат и повеќе од тоа, ама она што би сакале да го имаат, го нема во вреќата на Дедо Мраз. И така,  секогаш има место за протести и незадоволства. Е, ама има секакви луѓе. Има едни кои се стрпливи и си го чекаат својот ред и веруваат во поарно утре. Другите пак сакаат се' одеднаш  и тоа го претворуваат во непремостив проблем и прилика за уривање на власта, сега и одма. И тоа би се проголтало до колку намерата е чесна и добронамерна и во полза на сите граѓани во државата.   Но, секогаш не е баш така, и тогаш резултатот е : протести, по секоја цена и со сите средства на располагање.

Протестите како средство со кои се бараат поарни услуги од политичарите од оние кои им ги даваат на граѓаните се пожелни, но можат  да бидат секакви. Можат да бидат пред се' добронамерни, мирни, цивилизирани, ненасилни со разбирање за можностите на заедницата, но , тие можат да бидат и подруги, какви ги имаме денес, во Македонија : насилни, неконтролирани, каотични и на работ да прераснат во пресметка меѓу луѓето.

Дивеењето и уништувањето на народниот имот во Македонија, кое трае подолго време, е еден таков случај на "граѓанска непослушност", насочена кон рушење на легално избраната власт. Арно ама, таа непослушност е насочена кон рушење на македонската држава, а не кон смена на власта која се нарекува со секакви грди имиња и можи да се смени само на избори. Значи целта на организаторите не е насочена кон власта, туку кон државниот имот и сите културни, национални и други идентитетски симболи на Македонија, од витални интереси за опстојот на македонската државност како таква. 

"Шарената Револуција", во чии состав е и невладината организација "Протестирам", како додатна агресивна  сила на СДСМ во уривањето на легалната власт  е симбол за насилните протести од погоре. Таа е злосторничка организација  на одредена група граѓани, финасирана од надворешни елементи и за туѓи интереси. Таа нема ништо заедничко со македонските народни и државни интереси.  Таа има свои сопствени, егоистички интереси и им служи на надворешните фактори кои не и' мислат добро ниту на македонскиот  народ,  ниту на Македонија, како држава.

'Шарената Револуција" e платеничка организација на група неодговорни злосторници. Тие, како оружје во рацете на унгарскиот милијардер Сорош, збогатен на сомнителен начин за време на Втората светска војна, активно го подржуваат покретот за "новиот светски поредок", со уништувањето на малите и послаби држави ширум светот, меѓу кои и нашата држава, Република Македонија.

Начинот со кои се служат во својата "граѓанска непослушност" не е добронамерно и дозволено средство за постигнување на нивните прокламирани цели, за демократска, социјална, праведна, слободна, просперитетна, самостојна, независна држава на македонскиот народ и на сите граѓани кои живеат во неа. Спротивно од тоа. Тој е средство кое можи да се види дури од месечината, дека е непријателски акт против македонската држава, македонскиот народ и неговите витални национални интереси.

Уривањето на државните институции, нагрдувањето на државните згради, уривањето на спомениците на македонските борци, кои ги вградиле своите животи во темелите на Македонија и понижувањето на безбедносните сили на тотално предизвикувачки начин до точка на вриење, а посакуван,   не е протест со кои се решаваат проблемите од било која врста.

Правење циркус и понижувачка претстава со фрлање на разни бои користејќи катапулти пред очите на граѓаните е понижувачки "спектакал" за цела Македонија. Кршење на скапоцени и важни споменици пред очите на толпа мирни и безчувствителни граѓани е срамотно. На такви граѓани кои не се солидаризират со  злосторствата на овие хулигани и непријатели на Македонија, не им е местото таму. Не им е местото таму, зошто со своето присуство им даваат подршка а на Полицијата и другите сили на безбедноста им оневозможуваат да си ја вршат својата работа. Затоа, оставете ги сами да дивееат и уништуваат, ако им држи, кога ќе се најдат сами, на чиста површина. 

Македонците кои си ја сакаат својата земја Македонија се должни да се борат за избори и таму да се изјаснат што сакаат. Каква држава сакаат. Сакааат ли демократска и самостојна држава Македонија или држава без име, без самостојност, без идентитет, без свој сопствен македонски јазик и држава во која ќе се шета секој злосторник со чекан за кршење на македонските споменици, со кофа разни бои со кои ќе ги фарба зградите на државните институции, на културните установи, плоштадите, фонтаните и ги шамараат граѓаните кои сакаат да си ги носат децата в'болница или в'парк да се играат слободно, како во своја земја.

На нас е да избереме каква држава сакаме. Државата е на Македонците и само тие имаат право да бираат своја власт на избори, а не со помош на разни пробисвети. Да, точно така. Дури нашите воиници ги бранат туѓите интереси на секаде по светот, нивните миленици ни креваат разни револуции во Македонија и не понижуваат, како да сме недоветни и хендикепирани.

Тоа ли сме?

 

Ваш Сотир Гроздановски  

23 јуни 2016 година

 

 

 

Kind regards : 23 јуни 2016

Sotir Grozdanovski br. 13