Професорката Мирјана Најчевска (лево) и Уранија Пировска (десно)

Пишува: Сотир Гроздановски

 

 

Сотир Гроздановски-Македонски

ПРОФЕСОРКАТА НАЈЧЕВСКА - СРАМ ЗА ОБРАЗОВНИОТ СИСТЕМ НА МАКЕДОНИЈА

*****************

 

Меѓу "sвездите" на "шарената шеволуција", се појави уште еден претставник на македонската академска заедница : професорката Мирјана Најчевска. Неби се зафаќал со споменување на нејзиното име во овој мој текст, меѓу тоа, морав тоа да го направам. Со нејзината психопатолошка појава и простачко однесување спрема органите на македонските одбрамбено безбедносни сили, а специјано со фарбање на полициската станица во Скопје, заслужува, тоа што со право заслужува : сигурно и "почесно" место во некоја умоболна институција, ама надвор од населените места на Македонија.

Во оваа  тажна, но и одвратна прикаска, во која учествуваат многу корумпирани членови од образовната заедница на Република Македониа, одговорни за одгојот на македонските млади поколенија, не се работи само за самиот чин: -   уништување на македонскиот идентитет граден со векови, туку за фактот, што нивните размислувања не се соодветни на  титулите со кои се разликуваат од нас обичните смртници. Тие сепак се  одгоители и воспитувачи. Па и од тие причини, како  непријатели на македонскиот народ, тие нема што да бараат во еден македонски државен Универзитет. Но, секако, тоа е прашање, во прв ред, за  одговорните кои  би требало да го чуваат угледот и достоинството на оваа највисока образовна институција во Македонија, зошто се работи и за нивниот углед и нивното достоинство.

Речникот со кои овие изродници се служат во  јавните настапи, а  со кој ги трујат луѓето и ги туркаат да се сотрат едни со други е за секоја осуда и за адекватна "награда". Длабоко понижувачките  квалификации за Македонија како "ЌЕНЕФ", од власта наречен "ПАЛАТА", кои како демонски отров исфрлени од поганата  уста на професорката Мирјана Најчевска ги воодушеви неизините следбеници и следбениците на СДСМ, те со ракоплескања, наместо со гнасење, го поздравија нејзиното беснеење на бината пред Собранието на Македонија е за чудење. За чудење, зошто нивните сваќања на нејзините зборови испланирани да постигнат злосторнички ефект не се за пофалба, ниту сваќања на луѓе кои си ја сакаат својата едина Татковина. За чудење, што си дозволуваат еден таков монструм од жена да ги манипулира и да ги претвори во вистински злосторници и непријатели на својот сопствен народ, ма каде и да е, што би од срце рекол познатиот политички аналитичар, Васко Ефтов.

Владата, легално избрана од мнозинството граѓани на македонскара држава  е наречена "НЕ НАРОДНА", "КРИМИНАЛНА". Таа ги "корумпирала сите македонски институции" и дека тоа што тие го прават секој ден со уништувањето на народната имовина е нивно "легално" право. Тој бил нивниот начин на "граѓанска непослушност" итнт. 

Тоа не се зборови ниту за еден малолетник, а камоли за професор како нашава "sвезда" , Мирјана Најчевска. Таа, ораторски и цела запенета од злоба, постојано го споменува 21 то столетие како нешто подруго од сите други пред него, во кое би требало мед и млеко да тече дури и за такви нелуѓе како неа, кои ги сечат корењето на својата држава, а да при тоа,  не бидат казнети, од македонската "не демократска и корумпирана" власт.  

Нејзината "грижа за уништената иднина" на "неизините деца, внуци...."  и некои слични на неа, се обични неартикулирани гласови на  заскитан во времето па незнае да си го најде, покрај отворени очи, патот кон сегашноста. Таа и други како неа биле обезправени во оваа "ЌЕНЕФ" држава, во која добивале "коски" за да се лигават.

Па јас лично мислам професорке, такви како вас, не заслужуваат нити толку. 

О, уште нешто. Тоа што го уништувате со вашите шарени бои не е само ваше хпа можете само тек така да го уништувате зошто, впрочем  "никој лично не ве прашал" да го направи без одобрување од вашата "висост". Вие уништувате и дел  заедничко богатство на оние Македонци, кои се во мнозинство и   кои не се монструми како вас и вашите налудничави следбеници. И тоа е  казниво дело, кое не спаѓа во вашето право  на мирна и не насилна "ГРАЃАНСКА НЕПОСЛУШНОСТ". 

Вие, како универзитетска професорка би требало тоа да го знаете. Не ли ?

Ароганцијата и примитивизмот на професорката Најчевска нема крај. Таа без срам и намус, што би рекла една моја соселанка од Буково, ги изрече и овие  мудрости : "А во однос на боењето јас ќе испратам писмо до Министерството за култура со кое ќе барам да ми се признае авторство на сето боење на Скопје 2014, заради тоа што не мe прашаа кога го правеа. Ова е мој акт на разубавување на просторот во кој живеам".

Јако мудро професорке! Побрзајте, да не закасните на вашиот воз за во некоја вистински "ЌЕНЕФ" држава каде вие и вашата тајфа   припаѓате, а не во Македонија.

И сега за крај, би ја спомнал и  "патриотската" улога  на уште една "просветена" жена. И тоа не обична жена мајка, домаќинка и родилка на македонски бранители на државата која вакви како Мирјана Најчевска ја нарекуваат "ЌЕНЕФ" држава. Тоа е Уранија Пировска:  малку подруга. Таа е извршен директор на Хелшинскиот комитет за човекови права во Македонија и  припадник на "Шарената Револуција" по службена должност. Таму била, за да ги "бранела човековите права" на хулиганите, како што е и самата, кога ја уништуваат народната имовина на Македонија, зошто била  "полициска држава".

Ова за сигурно не е мала и неважна квалификација. Од "ЌЕНЕФ" држава, крената на "полициска држава". Браво Уранија Пировска. Но, ево ги и  мудрите зборови  по повод нејзината "уметничка" работа врз спомениците и плочниците на Скопје дадени пред своите верни следбеници от како "жива и здрава" излегла од полициската станица: "Признав дека сум фрлала боја и при тоа изјавив, дека не се чувствувам виновна за тоа што сум го сторила, пошто сметам дека тоа е мое легитимно право, како граѓанин на оваа држава, да го изразам револтот за она што ни се случува во државата и за политиките на оваа криминална власт".

А каде вие името на државата за која зборувате, Уранија? 

Кога ќе дојдете на власт, ако некогаш доидете, во "државата", како ја нарекувате, а како ќе ја викате, Уранија? Па вие го обравте бостанот, Уранија, пред време! Не е ли оваа една од вашите "најголеми Пирови" победи во одбрана на човеколиките хулигани, Уранија ?

А сега за крај, ајде,

НЕКА ВИ Е ЧЕСТИТ И ВЕЧЕН 8 МАРТ, ДЕНОТ НА ЖЕНАТА!

 

Ваш Сотир Гроздановски  

01 јуни 2016 година.

 

 

Kind regards: 01 јуни 2016

Sotir Grozdanovski br. 08